вівторок, 1 листопада 2022 р.

Всесвітній день вегана

 1 листопада - всесвітній день вегана

Всесвітній день вегана (World Vegan Day) — свято, з'явився 1 листопада 1994 року, коли веганські суспільство (Vegan Society) відзначало своє 50-річчя.

Слово веган було утворене Дональдом Уотсоном (Donald Watson) з перших трьох і останніх двох букв англійського слова «vegetarian» (укр. «вегетаріанець», «вегетаріанський»).

Веганізм (веганство) – спосіб життя, який характеризується, зокрема, суворим вегетаріанством. Прихильники веганізму – це суворі вегетаріанці, які не тільки виключають зі свого раціону м'ясо і рибу, морепродукти, але й будь-які інші продукти тваринного походження – яйця, молоко, молочні продукти, мед і тому подібне.

Вегани не носять одяг зі шкіри, хутра, вовни і шовку і, більш того, не користуються продуктами, які тестували на тваринах. Причини відмови можуть бути різними, але основна — це небажання бути причетним до вбивства тварин і жорстокого поводження з ними.

Згідно з останніми підрахунками ООН, на нашій планеті живе близько мільярда людей, які усвідомлено відмовилися від м’яса і продуктів тваринного походження (приблизно, кожен сьомий житель планети). Найбільше веганів і вегетаріанців живе в Індії, де їх кількість становить близько 40% населення, що пов’язано з релігійними і культурними традиціями, а також з низьким економічним розвитком деяких регіонів.

Табу веганів:

  • м'ясо, риба, морепродукти, молоко, яйця, мед;
  • вироби зі шкіри, хутра, шовку, вовни, перлів та інших матеріалів тваринного походження;
  • косметика та засоби гігієни, в складі яких міститься желатин, гліцерин, ланолін, молочна кислота та інші речовини, які мають тваринне походження;
  • алкогольні напої, в очищенні або освітленні яких використовувались желатин та інші компоненти тваринного походження;
  • продукція, яка проходила тестування на тваринах.
Джерело інформації: http://labcentr.kr.ua/?p=13969

Немає коментарів:

Дописати коментар